Kompostowanie - to się opłaca!

str 6.jpeg

 

Od 1 lutego 2021 r. do 3 zł od osoby miesięcznie wzrosła ulga za kompostowanie odpadów w przypadku domów jednorodzinnych.

Kompostowanie to naturalny proces biologiczny unieszkodliwiania i zagospodarowania bioodpadów, polegający na rozkładzie substancji organicznej przez drobnoustroje (bakterie, grzyby, drożdże) oraz makroorganizmy (dżdżownice i owady);

Zalety kompostowania:

  • W wyniku kompostowania otrzymujemy wysokiej jakości naturalny nawóz organiczny.
  • Brak ryzyka przenawożenia roślin - w przeciwieństwie do nawozów sztucznych.
  • Poprawa struktury gleby oraz jej stosunków wodno-powietrznych.
  • Darmowy i ekologiczny nawóz.
  • Ograniczenie masy odpadów komunalnych oraz niższa opłata za odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych.

Jak zacząć kompostować?

Kompostownik można wykonać samodzielnie np. z palet albo desek lub zakupić gotowy w sklepie.

Jaka lokalizacja?

Kompostownik najlepiej założyć w zacienionej części działki, co ograniczy wysychanie kompostu,

Należy pamiętać, aby kompost był wilgotny i miał dostęp do powietrza – kompost warto przemieszać przy dodawaniu kolejnych warstw.

Co nadaje się na kompost?

  • odpadki kuchenne: skorupki jaj, resztki owoców i warzyw, fusy z kawy i herbaty
    str 7.jpeg
  • odpady ogrodowe: skoszona trawa, resztki roślinne, ścinki krzewów i kwiatów, liście
  • tektura, papier, trociny, zrębki, drobne gałązki
  • popiół drzewny

Co nie nadaje się do kompostowania?

  • resztki mięsa, ryb, kości
  • skórki cytrusów (traktowane preparatami chemicznymi)
  • odchody zwierząt domowych
  • porażone chorobami resztki roślinne
  • dojrzałe chwasty z nasionami
  • zadrukowany kolorowy papier
  • popiół węglowy

 

Pobierz ulotkę:

DOCXInformacje nt. gospodarki odpadami w gminie Radzymin

PDFUlotka - Gospodarka Odpadami.pdf

Na skróty

Przewiń do góry